15 Kasım 2008 Cumartesi

‘Futbola siyaset karıştı’ derler ya… Bu kez ‘futbolcular siyasete karıştı!’


Bask özerk yönetimi bundan önce "Euskadi" adı altında özerk Bask milli takımı olarak uluslararası karşılaşmalar yapıyordu. Hatta bu çerçevede Euskadi ile İran milli takımı arasında 23 Aralık’ta bir özel maç yapılması planlanmıştı.

Öte yandan, Katalanların "Katalunya" adı ile uluslararası karşılaşmalar yapmayı sıklaştırması, Baskları da harekete geçirmiş ve özerk yönetimin Baskça adı olan “Euskadi” yerine, ütopik Bask Devleti'nin adı olan "Euskal Herria"yı (Bask Ülkesi) kullanmak için girişimde bulunmaya yöneltmişti. Ancak arada bir fark var: “Katalunya” aynı zamanda özerk yönetimin de adı…

Dolayısıyla Baskların bu girişimi, “özerkliği” aşan, ayrılıkçı bir nitelik taşıyor.

Yeni gelişme ise şu: Tartışmaların ardından Bask Futbol Federasyonu, Bask karmasının, "Euskal Herria" yerine "Euskadi" adıyla uluslararası maç yapmasını kabul ettiklerini açıklayınca, Athletic Club Bilbao A takımının tamamı (27 oyuncu), Real Sociedad'dan 12 oyuncu ve alt liglerdeki çeşitli takımlardan futbolcularla toplam 165 futbolcu bir bildiri yayımladılar.

Futbolcular bildiride, “Yüzölçümü 21.000 kilometrekare ve adı "Euskal Herria" olan ülkeyi temsil ettiklerini ve Bask karması "Euskal Herria" adını taşımazsa İran maçına çıkmayacaklarını" açıkladılar.

Bu konudaki gelişmeleri, fecrikâzip'ten takip edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: