21 Aralık 2009 Pazartesi

Tuvalu’nun Hayali…


“Ne kadar ömrüm kaldı doktor?”
“En fazla 40 yıl…”

Tuvalu, Büyük Okyanus'ta 9 mercan adasından oluşan bir ülke… Avustralya ve Hawaii'nin arasında bulunuyor.

Yaklaşık 12.000 nüfusu ve 26 kilometrekare yüzölçümüyle, Vatikan, Monako ve Nauru'dan sonra en küçük ülke; Vatikan'dan sonra en az nüfusa sahip ikinci bağımsız ülke...

Küresel ısınma sebebiyle deniz seviyesinin hızla yükseldiği Tuvalu için uzmanlar 40 yıl ömür biçti. Eğer bir mucize olmazsa, Tuvalu yakında sulara gömülecek.

Bu trajediyi yaşayan Tuvalu’nun Futbol Federasyonu Başkanı Tapugao Falefou, şu günlerin popüler deyişiyle “Bir rüyam var!” dedi ve FIFA’ya başvurdu: “FIFA bizi tanısın da ülke batmadan birkaç resmi maç yapalım, ulusal takımımızı gün yüzüyle seyredelim, futbol bizde de gelişsin, profesyonelleşsin” diye…

“Tuvalu Premier Ligi” 9 takımdan oluşuyor. Maçlar Şubat ayında başlayıp Ekim’de sona eriyor. Ulusal takımları ise bu yıl “Güney Pasifik Oyunları”nda boy gösterdi. 2010 Dünya Kupası’na ön eleme niteliği de taşıyan bu turnuvada aldıkları en dikkat çekici sonuç, 16-0’lık Fiji yenilgisiydi!

Bu arada kafanızda çok karamsar bir tablo çizdiysem şu son notu da belirtmeden geçmeyeyim: Yalnız ve güzel ülke (!) Tuvalu’da insanlar öyle sefalet içinde yaşamıyor. Çünkü ülkenin önemli bir gelir kaynağı var.

Sizce ne?

Tarım değil, turizm değil, madencilik hiç değil…

Doğru yanıt: “nokta tv uzantısı!”

Evet, şirketinize ‘televizyon’un kısaltması olduğu için tüm dünyada büyük talep gören “.tv” uzantılı bir internet adresi almak istiyorsanız, Tuvalu’yu da ‘görmek’ zorundasınız!

2000 senesinde “.tv” uzantısını Amerikan VeriSign şirketine 50 milyon dolar karşılığında 12 yıllığına kiraladılar. Tuvalu hükümeti ayrıca bu şirketin %20 hissesini elinde bulunduruyor ve her 3 ayda bir “1 milyon dolar hava parası” alıyor!

Bu anlaşmadan aldıkları parayla 2001’de gerekli fonu yaratıp Birleşmiş Milletler'e girdiler. “Birleşmiş Milletler'e üye olan en az nüfuslu ülke” unvanını kazandılar.

Dünya Kupası’nı kaldırmak için 40 yıl yeter mi Tuvalu’ya, bunu bilemiyoruz. Ama bu konudan iyi bir “futbol senaryosu” çıkabilir en azından:

“2046 Dünya Kupası elemeleri play-off ikinci maçı. Rakip Japonya… Ve hakem son düdüğü çaldığında ada sulara gömülüyor!”

Hiç yorum yok: