17 Aralık 2009 Perşembe

Working Class Hero

“Futbolcu kariyerini kaç yaşına kadar sürdürebilir?” konusunu yıllardır tartışırız. “Kendine iyi bakarsa, özel yaşamına dikkat ederse…” diye başlayan, ‘Tugay’la devam eden cümleler kurarız.

Konuyla ilgili olarak size tanıştırmak istediğim isim Graham Robert Alexander… Öncelikle günün istatistiği: “Burnley’nin mekanik ve sibernetik organizması Graham Alexander, dün gece Arsenal’le 1-1 berabere kaldıkları maçta kariyerinin 100’üncü golünü kaydetti. 38 yaşındaki oyuncu, bu sezon takımının tüm maçlarına ilk 11’de başladı ve toplamda yalnızca 46 dakika kaçırdı.”

Sağ bek ve defansif orta saha oynayan bir futbolcu bu kadar çok golü nasıl attı diye sorarsanız, kendisinin tam bir ‘penaltı uzmanı’ olduğunu belirtelim. Zaten Arsenal’e attığı gol de penaltıdan geldi ve gole çevirdiği ‘üst üste 19’uncu penaltı’ olarak kayıtlara geçti.

Başlıkta neden öyle dediğime gelince, İskoç futbolcu Alexander ilerlemiş yaşına rağmen ‘zevkle’ futbol oynuyor. Çünkü ‘gerçek hayatta’ insanların para kazanmak için ne gibi zorluklara katlanmak durumunda olduklarının farkında…

Tamam, futbolculuk zor iş… Ama bazı mesleklerle kıyaslayınca insana kendisini şanslı hissettiren, futbol topuna sıkı sıkı sarılma isteği uyandıran bir iş, Alexander’a göre…

Alexander’ın babası ve ağabeyi kamyon şoförü…

“Babamla ne zaman konuşsam, her sabah 3’te kalkıp direksiyona geçmenin zorluklarından yakınıyor. Düşünsenize, adam 60 yaşında ve ben sıcak yatağımdan çıkmaya çalışırken o uyanalı 5 saat olmuş!” diyor Graham Alexander. “Ağabeyim de kamyon şoförü ve aynı durum onun için de geçerli. Onların yanında benim herhangi bir şeyden şikayet etmem terbiyesizlik olur.”

Yorumu size bırakayım ve Graham Alexander’dan birkaç alıntı daha yaparak yazıyı bitireyim:

“Belki biraz korku da var. Futbolu bırakırsam ne yapacağım ki?”

“Futbolcu arkadaşlarım 10-12 yaşlarındayken neler hissettiklerini unutuyorlar. O yaşlarda uyandığınız andan itibaren aklınızda ne vardır? Tüm gün futbol oynamak! Ve biz şimdi de bunu yapma şansına sahibiz.

“Futbol, dünyanın en güzel oyunu. 30 yıl boyunca 10 yaşında kalabilirsiniz!”

Hiç yorum yok: